Komunitas Diecast, Penggemar Replika Kendaraan

Berburu Hingga Kota Lain, Via Internet Hingga Mancanegara

 Komunitas Diecast, Penggemar Replika Kendaraan
Mengoleksi mobil-mobilan diecast toys atau replika mobil dengan bahan dasar besi dan gabungan sedikit plastik, kian banyak saja penggemarnya. Dari usia kanak-kanak hingga yang sudah `gaek` pun banyak yang gemar untuk mengkoleksi mainan tersebut. Tak jarang, mereka rela merogoh kocek hingga jutaan rupiah hanya untuk mainan yang terkesan hanya untuk anak kecil tersebut.
SECARA umum, bentuk diecast bermacam-macam mulai dari mobil, sepeda motor, pesawat terbang, sepeda, alat berat (kendaraan dan alat alat seputar tambang) dan yang lainnya adalah beberapa varian bentuk yang saat ini tersedia.
Salah satu komunitas besar yang menampung pecinta diecast yakni Pusat Ngumpulnya Diecaster (PND). Menurut salah satu anggotanya, Iman, PND awalnya hanya komunitas kecil diecaster asal Surabaya dan Jawa Timur.  ”Awalnya namanya ngepeters, karena banyak yang tertarik jadi dirubah menjadi ngumpulnya,” ujar pria yang bekerja sebagai akunting ini.
Berdiri sekitar tahun 2010, jelas Iman, PND awalnya hanya beberapa anggota, namun dari tahun ke tahun anggotanya semakin banyak. Hingga tahun ini anggotanya sekitar seribu orang. ”PND ini sifatnya hanya sebagai wadah online pecinta diecast. Hanya ada di facebook dan tidak ada iuran,” kata pria bertubuh subur itu.
Hanya wadah online, lanjutnya, kebanyakan komunikasi pecinta diecast melalui forum grup. ”Tapi kalau di satu kota suka ketemuan juga,” katanya. Seperti saat INDOPOS lihat di kawasan Kemayoran, Jakarta Pusat, kemarin (15/9). Iman berkumpul bersama lima teman lainnya memamerkan koleksi diecast masing-masing. ”Hampir semua jenis mobil pasti ada replikanya,” tandasnya.
Bagi para kolektor diecast car, tidak jarang yang memulai hobi ini justru pada saat mereka sudah beranjak dewasa. Alasan sentimentil akan masa kecil, kegemaran pada industri otomotif, fanatisme pada suatu merek tertentu dan berbagai latar belakang. ”Saya senang koleksi karena ngingetin hobi dari kecil, senang bentuk mobil, sejarah mobil,” imbuhnya.
Saat ini banyak sekali produsen mobil mainan ini yang mengakomodasi keinginan para penggemarnya. Mulai dari Matchbox yang terkenal dengan Lesney Vintage Editionnya, Hotwheel, Corgi, Racing Champions,  Siku, ERTL, Tomica,  Maisto, Cararama, Tonka  dan yang lainnya. Beberapa bahkan bermain di lini mobil mainan papan atas seperti Minichamps yang sangat terkenal dengan detail hingga desain interiornyanya.
Juga ada pemain baru seperti Jada Toys yang memang heboh dengan edisi mobil dan motor customized mereka yang identik dengan pemakaian velg lebar, cat yang unik, detil bodi yang menarik dan bahkan sampai dengan interior yang dilengkapi dengan sederetan audio yang keren. ”Saya lebih suka koleksi mobil lama sekitar tahun 60-70an,” ungkapnya.
Variasi ukuran pun beragam. Dimulai dari skala 1: 82 , 1:64, 1:43, 1:24 , 1:18 dan bahkan ada juga beberapa skala yang sangat kecil, atau bahkan lebih besar lagi. Angka 1 di skala perbandingan adalah ukuran kendaraan yang sebenarnya, dan angka di belakangnya adalah besarnya ukuran mainan tersebut.
Di antara tersebut, yang terbanyak tersedia dan dibeli entah sebagai hanya mainan atau koleksi adalah ukuran perbandingan 1: 64. Namun untuk koleksi, Iman lebih menyukai diecast ukuran 1 : 43 dan 1 : 64.
Para kolektor rata rata mendapatkan koleksinya dengan cara ‘hunting’. Entah itu dilakukan dengan mengunjungi toko toko mainan, di minimarket tertentu, bahkan sampai hunting via akses internet sampai ke mancanegara. ”Ada yang lokal, beli di e-bay, kalau jalan-jalan juga sekalian hunting,” katanya.
Berburu mobil yang diinginkan, rupanya harus adu cepat dengan penggemar lain. ”Misalnya ada mobil yang kita cari tapi barangnya susah, harus sabar, tetap memonitor,” kata pria yang sedang mencari tiga jenis mobil lagi yakni Volvo rally, VW pick up dan Volvo 960 itu.
Berburu mainan tersebut, Iman mengaku ada suka dan duka yang dialami. ”Sukanya kalau dapatin mobil yang kita cari, apalagi sesuai dengan budget. Kalau dukanya paling lagi incar mobil tapi sudah sold, jadi harus nunggu lagi,” ujarnya.
Jika dikatakan diecast adalah hobi yang mahal, Iman mengaku tidak semua replika berharga mahal. Harga pun bervariasi. Beberapa bisa dikategorikan dengan harga yang terjangkau, mulai dari di bawah Rp50 ribu. ”Bisa berawal dari yang murah Rp 50 ribu, begitu mulai suka diecast baru cari mobil yang mulai detail. Kalau ukuran 1 : 43 itu harganya di bawah Rp 1 juta,” jelasnya.
Harga tergantung dari jenis variannya, dan langka atau tidaknya koleksi tersebut. Koleksi yang paling disukai Imam adalah BMW ukuran 1 : 43. ”Mobil ini bisa dibuka bagasi dan kap mesinnya,” katanya.
Penggemar diecast lainnya Antoni Kondar. Dia sebenarnya sudah mulai menekuni mengumpulkan mainan diecast sejak tahun 2003 yang berawal dari kesukaannya  terhadap mainan mobil-mobilan yang tumbuh sejak kecil. Orang tuanya sering membelikan mainan mobil-mobilan sejak pria yang akrab disapa Akon masih balita sehingga ketertarikan dia mengkoleksi sebuah mobil–mobilan itu terus berlangsung sampai sekarang. ”Karena saya suka otomotif makanya cari yang kecilnya,” katanya.
Memasuki tahun 2010, Akon mengoleksi skala 1 : 43. Untuk merk skala 1: 43 yang Akon koleksi  meliputi dari Ebbro dengan alasan senang karena domain Honda lama dan baru yang ada di merk tersebut, J-Collection yang rata–rata Jap Car semua yang Akon koleksi, kemudian Norev, Vitesse, Minichamps, Autoart, Kyosho dan masih banyak lainnya. ”Saya fokus model-model mobil Jepang dan mobil yang familiar ada di Indonesia, yang ada di jalan-jalan raya,” katanya.
Untuk mendapatkannya kadang dia hunting di Bandung, di sana ada toko hobbies di Jl Dalem kaum No 39. ”Kadang saya hunting via online seller di fb dan kadang hunting di web jualan online ebay. Hunting terjauh saya baru di Singapore, di sana bisa ngedapetin model-model yang saya cari dan harganya lebih murah daripada di Indonesia. Mobilnya rata-rata harganya Rp 300-500 ribu. Yang paling mahal Toyota Land Cruiser itu sekitar Rp 800 ribu,” ucapnya.
Kini koleksi Diecast Akon dengan skala 1:43 baru mencapai 136 unit. Hal ini dikarenakan Akon kadang menjual koleksinya bila sudah bosan.
Untuk menaruh koleksinya, Akon mengaku tidak menyediakan wadah khusus. ”Nggak ada tempat khusus, hanya ditaruh di atas lemari, dan dilap dengan tisu. Pada dasarnya jangan menaruh di tempat lembab dan jangan yang langsung terkena sinar matahari secara langsung, karena beberapa bagian ada yang terbuat dari kaca/plastik sehingga dapat memuai dan merusak bagian, jangan memakai bahan–bahan kimia karena dapat merusak cat,” jelasnya.
Akon mengaku senang karena dari tahun ke tahun jumlah penggemar diecast semakin bertambah. ”Dari tahun ke tahun semakin banyak, termasuk saya yang suka ngeracunin teman-teman supaya suka diecast,” katanya.
Berbeda dengan dua temannya, Diwan lebih suka mengoleksi diecast model alat-alat berat. Kegemaran pria yang bekerja sebagai kontraktor di perumahan bagian aplikator gipsum ini baru dimulai sekitar dua tahun lalu. ”Awalnya saya hanya jual-jual saja. Lama-lama jadi suka, karena mereka itu detail, kabel-kabelnya, pintunya bisa dibuka. Mungkin karena masa kecil kurang bahagia,” ujarnya lantas tertawa.
Lebih suka dengan koleksi alat berat karena Diwan melihat kendaraan yang sesungguhnya dia lihat di jalan terlihat gagah. ”Tapi karena diracunin teman juga sih,” candanya. Untuk koleksi alat beratnya itu, dia mengaku mudah mendapatkannya dari teman-temannya, bahkan di luar negeri.
Contohnya replika mobil pengaduk semen pabrikan Holcim, dia meminta temannya yang tinggal di Jerman. ”Sebenarnya selain alat berat saya juga koleksi motor dan mobil, cuma tidak banyak,” imbuhnya.
Koleksinya saat ini berkisar 40 replika alat berat. Belum termasuk yang sering dia jual. ”Kalau diecast alat berat itu biasanya pembelinya dari Kalimantan, Sulawesi, yang banyak pertambangan,” tandasnya. Untuk harga, kata Diwan, masih relatif murah. ”Tetapi ada juga yang sampai belasan juta, tapi itu pre order,” pungkasnya. (**)

132 Responses so far.

  1. icaltoysartikel says:

    bisa email ke tomoci24@gmail.com untuk pendaftaran, kita tiap minggu ada gathering

  2. Bambing says:

    Kalau mau liat members nya gimana om ?

  3. donald says:

    Saya penggemar diecast,dan ingin menjadi anggota.

  4. donald says:

    Saya penggemar diecast,dan inggin menjadi anggota tomoci.

  5. … [Trackback]

    […] Read More here: icaltoys.com/komunitas-diecast-penggemar-replika-kendaraan/ […]

  6. … [Trackback]

    […] There you will find 41706 more Infos: icaltoys.com/komunitas-diecast-penggemar-replika-kendaraan/ […]

  7. … [Trackback]

    […] Read More: icaltoys.com/komunitas-diecast-penggemar-replika-kendaraan/ […]

  8. … [Trackback]

    […] Find More Informations here: icaltoys.com/komunitas-diecast-penggemar-replika-kendaraan/ […]

  9. … [Trackback]

    […] Read More here: icaltoys.com/komunitas-diecast-penggemar-replika-kendaraan/ […]

  10. Springfield says:

    … [Trackback]

    […] Find More Informations here: icaltoys.com/komunitas-diecast-penggemar-replika-kendaraan/ […]

  11. first row says:

    … [Trackback]

    […] Informations on that Topic: icaltoys.com/komunitas-diecast-penggemar-replika-kendaraan/ […]

  12. … [Trackback]

    […] There you will find 76989 more Infos: icaltoys.com/komunitas-diecast-penggemar-replika-kendaraan/ […]

  13. … [Trackback]

    […] Find More Informations here: icaltoys.com/komunitas-diecast-penggemar-replika-kendaraan/ […]

  14. … [Trackback]

    […] Read More here: icaltoys.com/komunitas-diecast-penggemar-replika-kendaraan/ […]

  15. fastseo.ir says:

    … [Trackback]

    […] Read More here: icaltoys.com/komunitas-diecast-penggemar-replika-kendaraan/ […]

  16. … [Trackback]

    […] Read More: icaltoys.com/komunitas-diecast-penggemar-replika-kendaraan/ […]

  17. … [Trackback]

    […] Find More Informations here: icaltoys.com/komunitas-diecast-penggemar-replika-kendaraan/ […]

  18. foxden says:

    … [Trackback]

    […] Read More: icaltoys.com/komunitas-diecast-penggemar-replika-kendaraan/ […]

  19. ICQ Chat says:

    … [Trackback]

    […] There you will find 34813 more Infos: icaltoys.com/komunitas-diecast-penggemar-replika-kendaraan/ […]

  20. … [Trackback]

    […] There you will find 34120 more Infos: icaltoys.com/komunitas-diecast-penggemar-replika-kendaraan/ […]

  21. Dhanybr says:

    Hallo, salam kenal sebelumnya.

    Saya mau nanya forum. Saya ada diecast mercedes benz type 300 w186 4-doors (tahun 1950an). buatan norev, skala 1:18. Diecast tersebut adalah replika mobil yg dipakai oleh kanselir konrad adenauer.
    Saya mau nanya, apakah diecast tersebut termasuk diecast langka di indo ini ? Dan berapa harga jualnya ? Krn mobil tersebut merupakan hadiah dari mercedes benznya sendiri.

    Bisa di balas pesan saya ke email dhanybudirachmanto@yahoo.com

  22. … [Trackback]

    […] Read More: icaltoys.com/komunitas-diecast-penggemar-replika-kendaraan/ […]

  23. komunitas says:

    I truly love your website.. Very nice colors &
    theme. Did you build this web site yourself? Please reply
    back as I’m looking to create my own personal site and would like to know where you got this from
    or just what the theme is called. Many thanks!

  24. steroid sale says:

    … [Trackback]

    […] There you will find 95952 more Infos: icaltoys.com/komunitas-diecast-penggemar-replika-kendaraan/ […]

  25. danny says:

    Salam kenal suhu diecaster saya baru mulai 2 tahun lalu skrng butuh modal tuk kolpri. Nih ada yg mau saya jual dan kolpri klo minat bsa kontak:08385508387
    Pin:25cd6424 makasi

  26. erwan says:

    halooo…saya koleksi diecast khusus skala 1/72 (real-x & cararama)
    =
    utk kolektor yg sama bisa saling sharing di no 08561814454
    pin : 5B6C64D3
    thx

  27. danny says:

    Salam suhu boss diecaster, saya mau ijin ngejual kolpri saya ada 1:24 jadatoys dan rastar 1:18 lambor aventador bagi yg minat kontak:
    08385508387/25cd6424 makasi suhu boss diecaster

  28. yudy says:

    Misii…ada yg jual terios silver 1:43 gak ?
    Please kontak ke 081287981200
    Terimakasih…maturnuwun

  29. diki says:

    bosen liat koleksi Hotwheels cuma dipajang aja, akhirnya saya buatkan mini diorama biar bisa lebih ‘hidup’ suasananya

  30. diki says:

    bosen liat koleksi Hotwheels cuma dipajang aja, akhirnya saya buatkan mini diorama biar bisa lebih ‘hidup’ suasananya.
    https://www.youtube.com/watch?v=sHaOLcqS2wI

  31. You really make it seem so easy with your presentation but I
    find this matter to be really something which I think I would
    never understand. It seems too complex and very broad for me.
    I’m looking forward for your next post,I wjll try to get
    the hang of it!

    Also visit my webb page … mesin pin talent algipin

  32. If you want tto take a good deal from this paragraph thedn you have to
    apply thbese methods to your won webpage.

    Also visit my web-site; grosir kaos polos grades

  33. Attractive element off content. I sikply stumbled upon your weblog
    and in accession capital to say that I get actually
    loved account your weblog posts. Any way I will be subscribing for your feeds and even I
    fulfillment you get right of entry to constantly
    fast.

    Feel free to visit my webpage: {jasa tukang taman bandung|jasa pembuat taman bandung|jasa Perawatan taman bandung|jasa pembuatan taman bandung|tukang kolam di bandung| tukang kolam hias bandung

  34. kaos polos says:

    I am sure this paragraph has touched all the internet visitors, its really really pleasant article on building up new blog.

    Feel free to surf to my webpage … kaos polos

  35. If some one wants expert view regarding running a blog afterward
    i advise him/her to goo to see this website, Keep up the pleasant job.

  36. Quality content is the important tto be a focujs foor the people to go to
    see the site, that’s what this web site is providing.

    my website – Service komputer bandung Budizemcom

  37. Good day! I could have sworn I’ve been to this site before but after
    reading throuh some of the post I realized it’s new to me.
    Anyhow, I’m definitely glad I found it and I’ll bee book-marking and
    checking back frequently!

    Feel free too visit my blog post … cuci jok mobil bandung by grades

  38. It’s actually a cool and helpful piece of information. I’m glad that you simjply shareed this helpful info
    with us. Please keep us informked like this. Thanks for sharing.

  39. Helo to every one, the contents present at this website are genuinely awesome for people knowledge,
    well, keep up the good work fellows.

  40. Excellent post. I am dealing with a few of these issues as well..

    my homepage … jual kaos polos

  41. Hello would you mind sharing which blog platform you’re wofking with?
    I’m going to startt my own blog soon but I’m
    having a hard time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
    The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’mlooking
    for something completely unique. P.S
    Apologies for being off-topic but I had to ask!

    Look into my web page … {cuci kursi kantor|cuci kursi mobil|jasa cuci kursi kantor|cuci sofa apartemen|cuci sofa antapani bandung|cuci sofa bed|iklan cuci sofa|info cuci sofa|cuci sofa kulit|cuci sofa kain|cuci sofa langsung kering|obat cuci sofa|ongkos cuci sofa|cuci sofa rumah|video cuci sofa| youtube cuci sofa

  42. Valuable info. Fortunate me I discovered your webskte by accident, and I’m surprised
    why this coincidence didn’t came abouut earlier! I bookmarked it.

    Feeel free to surf to my web site – Jual kaos polos premium reseller kaos polos dan dropship kaos polos

  43. It is tthe best time to make a few plans for the long run and
    it’s time to be happy. I have read this put upp and if
    I may just I wish to recommend you some interesting
    issues or tips. Maybe you can write next articles regarding this article.
    I want to learn even more issues about it!

    Also visit my web site … cuci jok mobil bandung by grades

  44. Hi there everybody, here every person is sharing such knowledge, thus it’s good to read this website, and I used to go to
    see this webpage every day.

  45. Kenneth says:

    Hi there, yeah this post iss in fct fastidious and I have learned lot of things from it about blogging.

    thanks.

    my page cleaning service outsourcing (Kenneth)

  46. Sommer says:

    I visited several web pages but the audio feature for audio songs present at tthis web page is genuinely marvelous.

    Also visit my web-site … cleaaning service outsourcing (Sommer)

  47. Isold4U.com says:

    Couch berkonsep demikian bisa menjadikan ramah anak.

    Feel free to surf to my website; Isold4U.com

  48. ShondaBold says:

    I have checked your website and i’ve found some duplicate content, that’s why you don’t rank high in google’s search results,
    but there is a tool that can help you to create 100% unique articles,
    search for; SSundee advices unlimited content for your blog

  49. obat hammer says:

    I’m not sure where you’re getting your info, but great topic.

    I needs to spend some time learning more or understanding more.
    Thanks for magnificent info I was looking for this info for my mission.
    index:https://jualthorhammerasli.com/

  50. Hey! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new project in a
    community in the same niche. Your blog provided us valuable information to work on.
    You have doe a outstanding job!

  51. terima kasih untuk infonya yang sudah diberikan, sangat
    bermanfaat. Ane bakal share konten ini ke rekan2 yang lainnya.

    Salam luar biasa

  52. Howdy! Do you know if they make any plugins to protect
    against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any recommendations?

  53. Attractive section of content. I just stumbled upon your web
    site and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog
    posts. Any way I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

  54. Hello, I think your site might be having browser compatibility issues.
    When I look at your blog site in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer,
    it has some overlapping. I just wanted to give you a quick
    heads up! Other then that, awesome blog!

  55. Howdy! This post couldn’t be written any better!
    Reading through this post reminds me of my good old room mate!
    He always kept chatting about this. I will forward this write-up
    to him. Pretty sure he will have a good read.

    Many thanks for sharing!

  56. Excellent post. I was checking constantly this blog and I’m impressed!
    Extremely helpful information specifically
    the last part :) I care for such information a lot.
    I was seeking this certain info for a long time.
    Thank you and best of luck.

  57. Thanks for sharing your info. I truly appreciate your efforts and I am
    waiting for your next post thank you once again.

  58. You are so interesting! I do not believe I’ve read through anything like this before.
    So great to find another person with a few genuine thoughts on this issue.
    Really.. thank you for starting this up. This website is one thing that’s
    needed on the web, someone with some originality!

  59. With havin so much content and articles do you ever run into any
    problems of plagorism or copyright infringement? My blog has a lot of exclusive content I’ve either authored myself
    or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the internet without my authorization. Do you know any solutions
    to help prevent content from being stolen? I’d
    genuinely appreciate it.

  60. Wonderful beat ! I wish to apprentice whilst you amend your web site, how could i
    subscribe for a blog site? The account helped me
    a applicable deal. I have been a little bit acquainted
    of this your broadcast offered vivid transparent concept

  61. My auto approve lists can be used with ScrapeBox. I work hard to build
    the best lists possible. I hope that you’re able to put them to good use.
    Thank you for visiting my site. Feel free to contact me if you have any questions.

  62. Every 60 minutes there are new public proxies added.
    You can directly import these into your SEO tools or do it manually.
    There are proxies for ScrapeBox and all other tools.
    Let me know if you need free public proxies for other tools.
    I’ll try to add them if I can.

  63. Here is where I put all of my expired web 2.0 accounts.
    I scrape massive lists and then check to see if they’re expired.
    I think you’ll be surprised by the number of accounts that
    I come across. Hopefully, you’ll be able to put these expired accounts to
    good use.

  64. website murah siap pakai, jasa website 2 jam online terbaik terpercaya https://www.idsch.id/

  65. When we were looking for on the web we have proven and read through regularly this site and we were firstly amazed ! Lots of meaningful information in the following paragraphs. And then everyone is browsing this specific info for a long time. Thank you for fantastic article try this software to get free psn gift card code not any customer survey fast email shipping

  66. May I simply say what a relief to discover an individual who truly knows
    what they are discussing on the internet. You actually know how to
    bring a problem to light and make it important. More people have to look at this and understand
    this side of the story. It’s surprising you are not more popular because you
    certainly have the gift.

  67. website sekolah gratis, jasa website murah, website murah terbaik, web sekolah gratis https://www.idsch.id

  68. Whats up this is kinda of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.

    I’m starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get guidance from someone with experience.
    Any help would be enormously appreciated!

  69. I’ll right away grab your rss feed as I can’t find your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you have any? Kindly let me know so that I could subscribe. Thanks.

  70. izmir escort bayan ilanlarını ve numaralarını bulabileceğiniz güncel sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

  71. danette may meal plan

    secret fat

  72. iç giyim uw says:

    icgiyim@gmail.com

    This is a topic close to my heart cheers, where are your contact details though?

  73. Get Laid says:

    Right his very second you could be getting laid. Think about that
    for a moment. You could be having sex instead of jerking off.

    Go to http://getlaid.xyz and find yourself a woman who wants to fuck.
    You’ll be surprised when you’re balls deep inside a
    pretty princess.

  74. Perfect loop says:

    I do agree with all the concepts you have presented for your post.
    They are really convincing and can definitely work. Still, the
    posts are too brief for beginners. May you please lengthen them a bit from
    subsequent time? Thank you for the post.

  75. SEO, Thank you very much for your writing and your article and I wish you continued success. Please try to produce such valuable content in the following processes. In addition to this article, I am very happy to see your unique content.

  76. Are you searching for love? Have you tried unsuccessfully to meet the person of your
    dreams at other sites? Almost all of those dating sites are a waste of your time.

    Check out http://bestonlinedating.xyz and see what the difference is.
    It’s full of good looking women who are searching for Mr.
    Right. Join today and be prepared to live happily ever
    after.

  77. Are you the kind of guy who likes to talk to sexy girls?
    If so, then you’re really going to love http://bestcamsite.xyz There are so many girls at that site.
    Day or night, you’ll always find a hot horny girl to talk to there.

  78. SEO, Thank you very much for your writing and your article and I wish you continued success. Please try to produce such valuable content in the following processes. In addition to this article, I am very happy to see your unique content.

  79. Thank you very much for your writing and your article and I wish you continued success. Please try to produce such valuable content in the following processes. In addition to this article, I am very happy to see your unique content.

  80. Thank you very much for your writing and your article and I wish you continued success. Please try to produce such valuable content in the following processes. In addition to this article, I am very happy to see your unique content.

  81. Hi Bro, Thank you very much for your writing and your article and I wish you continued success. Please try to produce such valuable content in the following processes. In addition to this article, I am very happy to see your unique content.

  82. Hi Bro, hairstyles picture Thank you very much for your writing and your article and I wish you continued success. Please try to produce such valuable content in the following processes. In addition to this article, I am very happy to see your unique content.

  83. Hi Bro, Thank you very much for your writing and your article and I wish you continued success. Please try to produce such valuable content in the following processes. In addition to this article, I am very happy to see your unique content.

  84. Hi Bro, Thank you very much for your writing and your article and I wish you continued success. Please try to produce such valuable content in the following processes. In addition to this article, I am very happy to see your unique content.

  85. Hi Bro, hairstyles picture Thank you very much for your writing and your article and I wish you continued success. Please try to produce such valuable content in the following processes. In addition to this article, I am very happy to see your unique content.

  86. Hi Bro, hairstyles picture Thank you very much for your writing and your article and I wish you continued success. Please try to produce such valuable content in the following processes. In addition to this article, I am very happy to see your unique content.

  87. updo says:

    Hi Bro, hairstyles picture Thank you very much for your writing and your article and I wish you continued success. Please try to produce such valuable content in the following processes. In addition to this article, I am very happy to see your unique content.

  88. Hi Bro, hairstyles picture Thank you very much for your writing and your article and I wish you continued success. Please try to produce such valuable content in the following processes. In addition to this article, I am very happy to see your unique content.

  89. togel says:

    Hi there, I found your site by the use of Google whilst
    searching for a similar matter, your web site came up, it appears
    great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

    Hi there, just changed into aware of your weblog through Google,
    and located that it’s truly informative. I’m gonna watch out for brussels.
    I’ll appreciate should you proceed this in future. Many other people might be benefited
    out of your writing. Cheers!

  90. I am sure this paragraph has touched all the internet viewers, its really really fastidious post on building up new weblog.

  91. There are horny girls in your area who want to fuck so bad.
    Are you seeking a fuck buddy? Do you want to have some no strings attached fun? If you are, then http://meethornygirls.xyz is the place to go.
    All the girls there are horny and they put out.

  92. You are so awesome! I do not think I have read a single thing like this before.
    So nice to find somebody with a few unique thoughts
    on this issue. Really.. thanks for starting this up.
    This website is something that is needed on the web,
    someone with a little originality!

  93. Hello friends, how is the whole thing, and what you would like to
    say concerning this piece of writing, in my view its in fact awesome designed for
    me.

  94. Cam Milf says:

    My brother recommended I might like this website.
    He was entirely right. This post truly made my day. You can not imagine just how
    much time I had spent for this information! Thanks!

  95. If you desire to get a good deal from this paragraph then you have to apply such techniques to your won webpage.

  96. This design is wicked! You most certainly know how to
    keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic
    job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it.
    Too cool!

  97. My brother suggested I might like this blog.
    He was totally right. This post truly made my
    day. You cann’t imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

  98. Thanks for finally writing about > Komunitas Diecast, Penggemar Replika Kendaraan | http://www.icaltoys.com | hotwheels < Liked it!

  99. Sexy girls with big tits on live can be seen at http://verylargetits.top

  100. Zella Fraley says:

    Terrific work! That is the kind of info that should be shared around the web. Disgrace on Google for now not positioning this post higher! Come on over and talk over with my website . Thanks =)

  101. The wildest sexual exhibitions can be seen on cam at http://exhibitionistcams.top

  102. The hottest babes with small tits can be seen at http://smalltits.top

  103. Greetings from California! I’m bored to
    tears at work so I decided to check out your site
    on my iphone during lunch break. I enjoy the info you provide here and can’t wait to take a
    look when I get home. I’m shocked at how quick your blog loaded
    on my cell phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, superb site!

  104. This info is priceless. How can I find out more?

  105. dewamovie says:

    I just couldn’t go away your website prior to suggesting that I actually
    enjoyed the standard information a person supply in your
    guests? Is going to be back incessantly in order to
    inspect new posts

  106. Hi Bro, Hairstyles Pictures, Thank you very much for your writing and your article and I wish you continued success. Please try to produce such valuable content in the following processes. In addition to this article, I am very happy to see your unique content.

  107. Hi Bro, Hairstyles Pictures, Thank you very much for your writing and your article and I wish you continued success. Please try to produce such valuable content in the following processes. In addition to this article, I am very happy to see your unique content.

  108. Hi Bro, Hairstyles Pictures, Thank you very much for your writing and your article and I wish you continued success. Please try to produce such valuable content in the following processes. In addition to this article, I am very happy to see your unique content.

  109. Hi Bro, Thank you very much for your writing and your article and I wish you continued success. Please try to produce such valuable content in the following processes. In addition to this article, I am very happy to see your unique content.

  110. Web Macaw says:

    Hi Bro, Web Macaw, Thank you very much for your writing and your article and I wish you continued success. Please try to produce such valuable content in the following processes. In addition to this article, I am very happy to see your unique content.

  111. As the admin of thiѕ site іs ѡorking, no hesitation ѵery
    ѕoon it wіll be renowned, dսe to іts quality cⲟntents.

  112. Squirt Cams says:

    Hi, I wish for to subscribe for this webpage to obtain most up-to-date updates, so where can i do
    it please help.

  113. kayribbons says:

    Thank you, I’ve just been searching for information about this topic for a
    while and yours is the greatest I have discovered so far. But, what about the bottom line?
    Are you sure about the source?

  114. Do you fantasize all day long about cam girls with
    big tits? If so, then you need to check out http://bigclit.top

  115. Hello, constantly i used to check webpage posts here early in the morning, as i like to
    gain knowledge of more and more.

  116. anal dildo says:

    Very good site you have here but I was curious if
    you knew of any message boards that cover the same topics
    talked about in this article? I’d really love to be a part of
    community where I can get responses from
    other experienced people that share the same interest.
    If you have any recommendations, please let me know.
    Thanks!

  117. siswet19 says:

    What’s up to every body, it’s my first visit of this web site; this
    weblog carries awesome and genuinely fine data in support of visitors.

  118. My developer is trying to persuade me to move to .net from PHP.
    I have always disliked the idea because of the
    costs. But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on a variety of websites for about a year
    and am concerned about switching to another platform.
    I have heard great things about blogengine.net. Is there
    a way I can transfer all my wordpress posts into it?
    Any kind of help would be really appreciated!

  119. Check out these girls on cam who have big pussy lips http://bigpussylips.top

  120. Tony Helsel says:

    Saying what now this is kind of creeping up on to kill the great hunt on sit in going through it get that bowler from the miners i mean he was.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>